ČESTA PITANJA

KAKO SANIRATI POSTOJEĆI ILI IZVESTI NOVI DIMNJAK ZA KONDENZACIJSKA TROŠILA?

Tipovi sanacije i izvedivosti dimnjaka za kondenzacijska trošila (PDF).


ZAŠTO DIMNJAČAR MORA ČISTITI MOJ DIMNJAK?

Prije spomenutim Zakonima propisano je redovno održavanje dimnjaka i ložišta. Svi korisnici, pa čak i oni koji ne koriste ložišta podliježu gore navedenim Zakonima u kojima je propisana redovita godišnja kontrola građevinskog stanja i čišćenja dimnjaka bez obzira bio on u uporabi ili ne.

 

KOJA SU MOJA PRAVA?

Pravo na sigurnu i kvalitetnu dimnjačarsku uslugu, pravo na neovisno savjetovanje kod izgradnje sustava grijanja od strane dimnjačara.

 

KOJE KORISTI IMAM OD DIMNJAČARA?

Zaštitu od požara, sigurnost uporabe ložišnog postrojenja, zaštitu okoliša, neovisno savjetovanje (odabir vrste goriva, ložišta i dimnjaka), ušteda energije.

 

KOJE SU MOJE OBAVEZE?

Na zahtjev ovlaštenog dimnjačara obavijestiti ga o broju i vrsti ložišta i dimovodnih objekata, te o terminima korištenja ložišta i omogućiti pristup svakom ložištu i dimovodnom objektu, dopustiti čišćenje u rokovima prema Odluci o radu dimnjačarske službe.

 

KOJE SU OBAVEZE OVLAŠTENOG DIMNJAČARA?

Izvršiti stručnu i odgovornu kontrolu i čišćenje dimovoda i ložišta, obavijestiti korisnika odnosno distributera plina o neispravnosti odvođenja dimnih plinova, poštovati pravo na zaštitu osobnih podataka korisnika usluga, izdati račun za izvršenu uslugu.

 

KOLIKO ČESTO SE MORA KONTROLIRATI I ČISTITI DIMOVODNI OBJEKT, ODNOSNO UREĐAJ ZA LOŽENJE?

Definirano Odlukom o dimnjačarskoj djelatnosti ( ovisno o klasi ložišta – B, C, odnosno o vrsti goriva).